Archives

El Pectus Up, desenvolupat per Ventura Medical Technologies conjuntament amb el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí, és una tècnica quirúrgica que ha suposat una important innovació tecnològica en l’àmbit de la cirurgia de tòrax per al tractament del Pectus Excavatum.

Pectus Up: correcció quirúrgica mínimament invasiva per al tractament del Pectus Excavatum

El Pectus Excavatum és una deformitat congènita, la més freqüent de la cavitat toràcica, i es caracteritza per una depressió de l’estèrnum que dóna una aparença enfonsada a tòrax, també coneguda com tòrax en embut.

Aquesta malformació de la paret toràcica pot manifestar-se en diferents graus d’afectació. Hi ha pacients amb una deformitat lleu, pràcticament asimptomàtics, però amb implicacions estètiques, i pacients amb una afectació moderada o greu, que pateixen problemes físics importants i alteracions sociopsicològiques.

Aquesta patologia sol fer la seva aparició en la primera infància i quan el seu grau és sever, pot tenir efectes greus sobre el pacient, ja que la deformació òssia pot acabar causant problemes pulmonars, dificultant la respiració i presentant altres símptomes respiratoris.

També poden aparèixer problemes cardíacs que condueixen a una manca d’adaptació a l’activitat física. Una altra afectació freqüent és una mala posició de la columna vertebral que, en alguns casos, es presenta com una veritable desviació o escoliosi.

A més, el pacient amb Pectus Excavatum pot patir afectacions psicològiques que li poden comportar una tendència a l’aïllament i la soledat, la qual cosa pot arribar a ser molt rellevant.

L’aparença que aquesta patologia confereix a el pit dels pacients pot condicionar enormement la seva qualitat de vida, dificultar la realització d’activitats esportives o lúdiques, i arribant a causar, especialment en els adolescents, problemes d’autoestima.

El Pectus Up ofereix una solució mínimament invasiva als pacients afectats de Pectus Excavatum, reduint considerablement la complexitat i els riscos de la intervenció quirúrgica.

És un mètode extratoràcic amb el qual s’aconsegueix l’elevació de l’estèrnum sense necessitat d’envair la cavitat toràcica ni de realitzar maniobres agressives per aconseguir-ho.

Els pacients intervinguts amb aquest procediment destaquen la poca presència de dolor, la reducció del temps de recuperació i la ràpida incorporació a la vida quotidiana.

El mètode consisteix en la col·locació d’una placa a nivell subpectoral a la zona de major depressió de l’estèrnum. A continuació, s’eleva l’estèrnum fins a contactar amb la placa i es fixa a ella. L’implant haurà de romandre al pacient durant un període mínim de tres anys.

Procediment i producte en constant millora

L’objectiu de Ventura Medical Technologies és que el Pectus Up sigui la millor solució per al tractament del Pectus Excavatum, tant per a pacients com per cirurgians. Per això, en els últims anys, s’han anat introduït petits canvis en el procediment per tal d’augmentar el públic objectiu, incloent a pacients de major edat i amb deformitat més asimètrica.

La millora contínua i la innovació en el Pectus Up han evolucionat cap a una tècnica més precisa, més personalitzada i augmentant la seva simplicitat per al cirurgià.

Comparació amb altres tècniques

Les tècniques de cirurgia evolucionen, s’introdueixen modificacions i sorgeixen nous procediments. Actualment existeixen diverses tècniques quirúrgiques que corregeixen estructuralment aquesta patologia, però l’avantatge del Pectus Up pel que fa a les altres és que aquest procediment és extratoràcic.

En un article publicat a Annals of Cardiothoracic Surgery es conclou que el principal avantatge demostrada del Pectus Up respecte les altres tècniques, és que evita la invasió de la cavitat toràcica, mediastí, cavitat pleural, etc., de manera que es redueixen les complicacions i el risc de lesió dels òrgans vitals.

A més, amb els resultats obtinguts durant l’assaig clínic inicial es va realitzar un estudi comparatiu entre les diferents tècniques demostrant que els resultats de correcció van ser similars, però amb una menor estada a l’hospital i durada de la intervenció en el cas del Pectus Up.

Internacionalització del Pectus Up

La tècnica, que es va llançar al mercat l’any 2016, està actualment establerta a Europa, principalment a Espanya, França, Irlanda i Portugal, i amb previsió de realitzar pròximament intervencions a pacients d’Itàlia, Polònia i Eslovàquia.

El Pectus Up també es troba en plena expansió a Amèrica Llatina. Colòmbia lidera actualment el nombre d’intervencions realitzades. La tècnica s’ha implementat recentment a Mèxic i Xile, i aviat a Costa Rica, Perú i Equador. Aràbia Saudita i el Marroc són països on també s’està en procés de registre del producte.

S’han realitzat ja més de 130 cirurgies a nivell mundial en els últims anys i el nou mètode quirúrgic és utilitzat en 36 hospitals, per més de 15 cirurgians de gran reconeixement internacional, experts en el tractament de deformitats toràciques, i de gran reconeixement internacional.

Cada vegada hi ha més cirurgians que opten per la tècnica del Pectus Up i que es consoliden com a experts en la formació d’altres professionals, interessats en el nou mètode.

Es realitzen workshops i cirurgies en directe, i es divulguen les experiències dels cirurgians i els resultats amb els seus pacients en diferents fòrums de professionals, com seminaris, congressos i cursos especialitzats.

A més, pacients de diferents nacionalitats contacten amb cirurgians experts en Pectus Up de diferents països, interessant-se en la nova tècnica i en la possibilitat de ser intervinguts amb aquest nou mètode quirúrgic.

Compartir